El dies 23, 24 i 25 de maig la sala social de la Colònia Sedó acull el col·loqui internacional “Història i futur de la Colònia Sedó. Dialèctica entre aigua i energia”, amb l’objectiu d’aportar coneixement i debat sobre l’aigua i l’energia, així com oferir un marc de reflexió sobre el futur de la Colònia Sedó en les seves diferents dimensions: la patrimonial i museística; la industrial en relació als recursos i la possible recuperació de la dimensió residencial.
Al llarg de la història, la humanitat ha utilitzat diferents formes d’energia, substituint o millorant els usos en funció de les diferents necessitats i disponibilitat, entre elles, l’aigua. Tanmateix, els potencials energètics dels sistemes hidràulics són limitats en funció dels cabals i dels desnivells.
La Colònia Sedó és un magnífic exemple per reflexionar sobre la dialèctica entre aigua i energia. Fundada l’any 1846 a partir del molí de Broquetes sobre el riu Llobregat, a Esparreguera, va passar de fàbrica tèxtil a colònia industrial, la més gran de Catalunya. Per subministrar-se d’energia, la Colònia Sedó va construir la resclosa del Cairat, un canal i un salt d’aigua que movia diverses turbines hidràuliques, entre les quals destaca la gran turbina de 1.400 CV, única a Europa. Entrat el segle XX, però, els processos es van electrificar, i l’activitat de la colònia va continuar fins a l’any 1979, quan va tancar les seves portes a causa dels canvis en els mercats i de l’augment del preu de l’energia.
PROGRAMA
Dijous 23 de maig
Obertura del col·loqui
09.30 h | Recepció de les persones participants
10.00 h | Obertura i benvinguda
10.30 h | Conferència inaugural, a càrrec de Gràcia Dorel-Ferré, doctora en història, experta en patrimoni industrial i consultant per la Unesco.
Àmbit 1: Aigua i fàbrica
11.15 h | Ponència a càrrec de Llorenç Ferrer i Alòs, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona.
12.00 h | Ponència a càrrec de Joan Carles Alayo Manubens, doctor enginyer industrial especialitzar en enginyeria elèctrica.
12.45 h | Altres exemples de fàbriques mogudes per l’aigua
- New Lanark Trust.
- Elisa Beneyto Gómez, doctora en Història i llicenciada en Història de l’Art, i Lluís Vidal Perez, llicenciat en Història de l’Art, el Molinar d’Alcoi.
- Valia Amoiridou i Yorgos Adamidis, Naoussa, Tesalònica.
- Rosa Serra Rotés, historiadora i presidenta de l’Àmbit de Recerques del Berguedà.
- Jaume Perarnau i Llorens, Doctor en Història de la Tècnica i Patrimoni Industrial per l’École des Hautes Érudes en Sciences Sociales (París, França) i director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC).
14.00 h | Dinar
Àmbit 2: Recursos hídrics i energètics
15.30 h | Ponència a càrrec de Carles Riba Romeva, professor emèrit de la UPC i president de l’associació CMES.
16.15 h | Diàleg entre aigua i energia
- Núria Salán Ballesteros, professora UPC-Terrassa i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia.
- Carmen García Lores, experta en projectes de sostenibilitat ambiental i energètica públics. Màster en Història Contemporània.
- Dante Maschio Gastelaars, ambientòleg, màster en Energies renovables i membre d’Enginyers sense Fronteres i d’Aigua és Vida.
- Conductora del diàleg: Marga Estorach Fatsini, responsable de l’Agència d’Energia de les Terres de l’Ebre al COPATE.
17.30 h | La Colònia Sedó en el marc de la transició energètica
- Joan Herrera Torres, advocat, soci de SAMSO i director d’Energia del Prat.
- Josep M. Salas Prat, doctor enginyer membre de CNMC.
- Eduard Furró Estany, enginyer i coordinador tècnic del col·lectiu CMES.
- Jaume Masclans, expert en energia i membre de PIMEC.
- Sara Udina Armengol, arquitecta urbanista, coordinadora tècnica de la gerència d’urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona. Oikia.
19.00 h | Inauguració de l’exposició de fotografies de Josep Ignasi Oms Llohis, “L’aigua motor de fàbriques”. Visitable del 23 de maig al 23 de juny de 2024.
Divendres 24 de maig
Àmbit 3: Valor patrimonial i de futur de la Colònia Sedó
10.00 h | Ponència a càrrec de Josep M. Cobos Hernández, màster en Història Econòmica i president de l’Associació per a la defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn.
10. 45 h | Ponència a càrrec d’Antoni Vilanova Omedes, arquitecte i redactor del Pla Director de la Colònia Sedó (2010).
11.30 h | Ponència a càrrec d’Eduard Rivas Mateo, alcalde d’Esparreguera.
12.15 h | Mosaic d’oportunitats de futur per a la Colònia Sedó.
13.30 h | Cloenda.
14.00 h | Dinar
Dissabte 25 de maig
10.00 h | Recorregut històric “El camí de l’Aigua”. Punt de trobada: porta del Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera. Coneixerem el trajecte que feia ‘aigua des del Cairat fins arribar a la turbina de 1.400 CV que veurem in situ al Museu.
INSCRIPCIONS
Per assistir al col·loqui omple el formulari d’inscripció o envia un correu elèctronic a cecbll@llobregat.info.